YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI
Belevi-Mozelium-Şirince Parkuru
ETAP : 1
Rota 1: Belevi - Mozelium - Şirince
Mesafe: 15 km
Süre: 5 saat 30 dakika
Başlangıç yüksekliği: 17 m
En yüksek yeri: 493 m
Bitiş noktası yüksekliği: 340 m
Zorluk derecesi: 3
Koordinatlar:
Başlangıç noktası GPS: 38000'50.62”K / 27026'55.33”D
Zirve noktası GPS: 37058'16.74”K / 27027'11.11”D
Bitiş noktası GPS: 37056'41.84”K / 27025'54.53”D
Parkura ulaşım:
Konak ilçe merkezine 76 km mesafedeki Belevi'ye özel araçla Aydın otobanından ulaşılabilir. İzmir - Aydın otobanı Selçuk - Efes ayrımından çıkın. Karayolu başlangıcındaki ilk kavşağın solunda Belevi'yi göreceksiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım araçlarıyla Selçuk'a varmak için önce İZBAN treniyle Cumaovası aktarma istasyonuna gelmek gerekiyor. Buradan 718 numaralı otobüsle Torbalı'ya, oradan da 770 numaralı Selçuk otobüsüne binin. Selçuk yönünde otoban üst geçidini geçtikten sonra Belevi sapağında inin. Belevi yaklaşık 1 km. Merkeze yürüyün. İzmir otogarından Selçuk veya Kuşadası otobüsleri ile de ilçeye ulaşabilirsiniz. İlçe merkezinden Belevi'ye dolmuş ile gidebilirsiniz.
Parkurun yapısı: Parkurun önemli kısmı zeytinlikler ve bahçe aralarından uzanan arazi yolları ile orman yollarından geçiyor. Sırt hattına ulaşan ve inen patikalar belirgin rahat. İki ayrı seyir noktasında eşsiz görüntüler sunan parkur, yoğun sıcak günler dikkate alındığında her mevsim yürünebilecek niteliğe sahip.
Parkurun ayrıntıları: Belevi'nin meydanında başlayan parkur, doğu tarafındaki dört yoldan güneydoğuya giden köy içi yolu takip ederek köyden çıkıyor. Yerleşimin bitiminden itibaren toprak arazi yoluna dönen rota, soldaki sırtın eteğinden doğuya yönelerek zeytinlikler arasından yükseliyor. Bir süre sonra traktör yoluna dönen parkur, sırta kadar zeytinlikler arasından çıkarak “kale” denilen tarihi kalıntıların bulunduğu yere ulaşıyor. Buranın başlangıç noktasına uzaklığı 2400 m, yüksekliği ise 100 m. Burası mola vermek ve Belevi Gölü çevresi ile Keçi Kalesi'nin panoramik görüntülerini çekmek için uygun bir mevki. Mozelium aşağıda görülüyor. Kale kalıntılarından güneydoğu istikametinde inen patikaya girilerek Mozelium'a varılıyor. Ardından güneybatı istikametinde patikaya girilerek sırta varılıyor. Rotamız, sırttan itibaren yine zeytinlikler arasından patika, traktör yolu ve arazi yollarını takip ediyor. Düzlüğe inildiğinde ise daha önce Mozelium için ayrıldığımız ve Belevi köyü merkezinden gelen arazi yoluna çıkılıyor. Sola dönülüp zeytinlikler arasından, sağa sola ayrılan tali yollara (traktör yollarına) girilmeden 4 - 5 m genişliğindeki bu yol takip ediliyor, sırta kadar çıkılıyor. Rota üzerinde bulunan Ayşe Uçak Çeşmesi yaz kış akıyor.
Sırta çıkan yol, sırt hattında kuzeybatı - güneydoğu uzanımlı orman yoluna bağlanıyor. Orman yolunda sola sırt hattında yaklaşık 200 m yürüyünce yol çatallanıyor. Rota sağa aşağı inen orman yolunu takip ederek 550 m sonra bir başka orman yoluna bağlanıyor ve sola devam ediliyor. Hemen sonra sağdan vadi içine giren patika takip edilerek zeytin bahçeleri arasından yamaç boyunca yükseliş başlıyor. Yükselirken orman yolu kesildiğinde 80 m sola yürünüyor, sağda bir önceki patikanın devamı olan patikaya giriliyor ve yükselmeye devam edilerek rotanın en yüksek noktası olan ana sırta ulaşılıyor. Rakım, 493 m. Rotanın yaklaşık 10 km'si yürünmüş oluyor. Parkura, sırtta yangın önleme şeridi ile yollarının kesiştiği noktadan güneybatıya; vadinin sağından aşağı inen ve Şirince'yi gören orman yolundan devam ediliyor. Güneybatıya dönen bu yol, 550 m inilince batı ve kuzeydoğuda çatallanıyor. Güneybatıdan patikaya giriliyor. 580 m güneyde vadiye inince kamp alanına ulaşılıyor.
Kamp alanı, güneybatı yönünde akan derenin yaklaşık 40 m kuzeyinde yer alıyor. Kamp alanının doğu ucundan aynı yönde, patikadan devam edilince 150 m sonra dere geçişinden U dönüşü yapılıyor; güneydeki köy yoluna çıkılıyor. Güneybatıya ilerlerken yolun girişinden itibaren yaklaşık 50 m sonra solda küçük bir mağara var. Bu yolun başında, batıya inen vadinin sonunda Selçuk'u ve Keçi Kalesi'ni görebilirsiniz.
Patikadan sonra girilen bu orman yolu, güneye yaklaşık 1.5 km yürünüp güneybatıya dönülünce meyve bahçesi yoluna giriyor. Yolun sonunda 50 m'lik dar ve sığ dere geçişinden köy yoluna giriliyor. Her tarafı zeytin bahçeleri ile dolu bu köy yolu yaklaşık 1 km güneybatıya inilince aşağıda başka bir köy yoluna bağlanıyor. Başka yere sapmadan bu yolun sonuna kadar devam edildiğinde Şirince garajına varılıyor.
Parkurun bağlandığı alternatif rotalar: Parkur, Belevi - Keçi Kalesi - Barutçu ve Şirince - Çamlık rotalarına bağlantı sağlıyor.
Bisiklet ve zeytin yolları: Parkur bisiklet yolu olarak da kullanılabilir. Ama sırt hattına çıkışta ve inişte girilen patikalara paralel devam eden orman yolları ve yangın şeritleri kullanıldığında rota tamamlanır. Parkurun önemli bir kısmı zeytinlik alanlardan geçiyor. Bu anlamda parkur, zeytin gönüllüleri için farklı bir değere sahip olacaktır.
Su kaynakları: Ayşe Uşak Çeşmesi, başlangıç rotasından 6,1 km uzaklıkta, yürüyüş güzergâhındaki köy yolu kenarında ve 37059'39.03”K / 27027'32.61”D koordinatlarında yer alıyor. Yaz kış akıyor.
Kamp yeri: Yolların kesiştiği en üst noktadan güneyde Şirince'ye doğru inişe geçince 1 km içinde vadiye kadar bir iki noktada ve dere kenarında 15 - 20 çadırlık kamp yerleri var. Alanın rota başlangıcına 10.3 km. en yakın yerleşim yeri Şirince'ye uzaklığı ise yaklaşık 4.7 km. Vadiden akan 1.5 - 2 m genişliğindeki Sarp Deresi'nin yazın kuruma ihtimali var. Kamp alanının GPS verileri: 37°57'59.16"K / 27°26'57.79"D
Alışveriş ve konaklama: İhtiyaçlar, Belevi ve Şirince”˜den karşılanabilir. Konaklama için Şirince ve Selçuk merkezdeki pansiyon ve otellerden yararlanılabilir.
Doğal ve tarihi değerler:
Belevi Mozolesi: Belevi köyünün 2 km doğusunda, Aydın yolu üzerindeki tarihi mozole (anıt mezar), Büyük İskender'in komutanlarından Lysimachos tarafından yaptırılmış. Ancak buraya, Selevkos İmparatorluğu'nun kurucusu I. Seleucus Nicator'un torunu olan II. Antiochus Theos gömülmüş.
Şirince köyü: Parkur sonunda bağları, bahçeleri ve tarihi taş evlerdeki pansiyonları ile ünlü Şirince köyü var. Koruma altındaki mimarisi ve doğasıyla görülmeye değer olan köyden ev şarabı, kekik, zeytinyağı, el işleri gibi pek çok yerel ürün de alabilirsiniz.
En yakın sağlık kuruluşu:
Selçuk Devlet Hastanesi: 0 232 892 70 36
Cankurtaran: 112
En yakın güvenlik birimi:
Selçuk İlçe Jandarma Karakolu: 0 232 892 64 14
Jandarma İmdat: 156
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110