KARABURUN KENT KONSEYİ
Karaburun’da 16 mahallemizin sorunlarını çözüme ulaştırmak amacıyla 2002 yılında “Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21” adıyla çalışmalar yürüten platform, 2012’den bu yana faaliyetlerini Karaburun Kent Konseyi olarak sürdürmektedir.
Karaburun Kent Konseyi, yerel demokrasinin geliştirilmesine katkı sunan; farklılıkların bir arada yaşaması adına barış kültürünü geliştirme çabasına ortak olan; Karaburun Yarımadası’nın doğal, tarihi ve kültürel dokusunun korunması için gönüllü çalışmalar yürüten; özel, ticari ve siyasi çıkar gözetmeyen bir platformdur.
“İşbirliğimiz gelişerek sürsün”
Efes - Mimas Yolu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı organizasyonu ve gönüllü destekçilerin çabalarıyla belirlendi. Emeği geçenleri kutluyoruz. Kurumsal planlamaların ve işbirliğinin gelişerek sürmesini diliyor, belirlenen güzergâhların geleceğe taşınmasını hedefliyoruz.
Çiğdem Akçura
Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri
Karaburun Yarımadası Mimas Etabı
Karaburun'da bu çalışmaya katılan bir grup olarak uzun zamandan beri eski köy yollarını, patikaları araştırıyor, yürüyüşler yapıyorduk. Bu şekilde Yarımada’nın tarihini, mitolojisini, flora ve faunasını, yöre insanının geleneklerini ve yaşam tarzlarını öğrenme şansımız oldu.
Zaman zaman bir araya geldiğimizde bu kazanımı nasıl yaygınlaştıracağımızı düşünüp kendimizce çalışmalar yapmayı düşlüyorduk.
Bir gün İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri Karaburun Kent Konseyi binasına (bildiğiniz gibi eski bir köy odasıdır) geldi ve "İyon Yolu" projesini anlattı. O günkü heyecanımızı ifade edemem. Hepimiz bir an önce işe başlamak ve düşlerimizi gerçekleştirmek için bu çalışmaya heyecanla katıldık.
Son on yıldır Yarımada’nın doğasını olumsuz etkileyen kararlara rağmen geliştirdiğiniz bu projeye can simidi gibi sarıldık. Binlerce yıllık geçmişe sahip Yarımada'nın doğal ve tarihi zenginliklerinin, gelenek ve göreneklerinin, yaşam şekli ve üretim biçimlerinin korunarak kalkınmaya dönüşeceği umudunu taşımaktayız. Çalışma sürecinde her fırsatta projeyi ve kırsal kalkınmaya katkılarını anlatmaya çalıştık. Projenin yerel halk tarafından da desteklendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Adeta havaya kaldırılmış bir parmak gibi Ege denizinin içine uzanan Karaburun Yarımadası'nın en önemli özelliği, 1200 metreye ulaşan yüksek dağların denize yakın oluşudur. Bu özelliği nedeniyle Mimas parkuru başından sonuna kadar yükselen, alçalan ve daima Ege Denizi’ni sarıp sarmalayan, aynı zamanda da ona hükmeden eşsiz bir doğa harikasıdır.
Yıllardır bu yörede yürüyen bizler bu çalışma sırasında görmediğimiz ve birçok şaşırtıcı güzelliğe tanık olduk. Sanırım bunu, çalışmanın devamında da sürekli yaşayacağız. Bir örnek vermeden geçemeyeceğim.
Kösedere'den radarın bulunduğu Akdağ’a, yöreden bir çobanın rehberliğinde çıkmıştık. 1200 metrelik yüksekliğe çıkmak üzereyken 900 metreden sonra yoğun bir örtü halinde bembeyaz kardelenlerle karşılaştık. Öylesine büyük bir alana yayılmışlardı ki nefesimiz kesildi. Hiçbirimiz bunu daha önce görmemiştik. Asıl şaşırtıcı olan, dağın diğer tarafında kardelenin yok denecek kadar az olmasıydı. Dağın zirvesindeki düzlükte üç faal su kuyusu, çobanları ve keçileri bekliyordu. Çölde bir vahaya ulaşmış gibiydik. Hatta acil durumlar için taşlar arasında çaydanlık vb. malzeme hazır bekliyordu. Orada bir yaşam vardı ve ona dokunabilme ayrıcalığını yaşadık. Hem Yarımada'nın Ege Denizi ile kucaklaştığı muhteşem manzarayı hem de Mimas'ın Yunan mitolojisindeki rolünü ve öfkesini, iliklerimize kadar hissettik.
Güzergâh üzerindeki terk edilmiş Rum köylerinin kalıntıları bizi hüzne boğdu. Yukarı Ovacık'ta üretilen buğdayları Ildırı'daki değirmenlere ulaştıran binlerce yıllık yolun, Gerence Körfezi’ne varmak üzereyken bir mermer ocağı tarafından kapatılmış olması bizleri çok üzdü. Hayalimizdeki buğday yüklü katırları, iki günlük arama sonucu dağın öteki tarafından değirmene ulaştırdık.
Kısacası rüzgârlı Mimas’ın efsanevi öfkesine rağmen yağmur, çamur, soğuk, fırtına demedik; heyecan ve hevesle yürüdük, terledik, yorulduk yol aradık, sevindik, üzüldük... Dostluklarımızı pekiştirdik, yenilerini edindik.
Şimdi tabelaları ve yön levhalarını gördükçe yeni çalışma dönemini iple çekiyoruz. Aynı zamanda bize inanmak isteyip destekleyici ifadeler kullanan ama aslında pek de umutlu olmayan köylülere "Bu iş oldu!" diyebilmek için sabırsızlanıyoruz. Bundan sonra köy kahvelerindeki çayın tadına doyum olmaz.
Herkesin bu yollardan yürüyüp bu güzellikleri görmesini diliyoruz.
Efes - MimasYolu için emek veren ve heyecan duyan herkese sonsuz teşekkürler.
Nesrin DURMUŞ
Karaburun Kent Konseyi
YK & Doğa Koruma Çalışma Grubu Üyesi
Adres: İzmir Caddesi, No: 2, 35960 Karaburun-İzmir
Tel: 0 232 731 2919
İnternet sitesi
http://www.karaburunkentkonseyi.org/
Facebook sayfası: www.facebook.com/karaburun.kentkonseyi