YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI
Germiyan-Nohutalan-Birgi-Barbaros Parkuru
ETAP : 3
Rota 14: Germiyan - Nohutalan - Birgi - Barbaros
Mesafe: 16 km
Ortalama süre: 5 saat 30 dakika
Başlangıç yüksekliği: 128 m
En yüksek yeri: 284 m
Bitiş noktası yüksekliği: 170 m
Zorluk derecesi: 2
Koordinatlar:
Başlangıç noktası GPS: 38°19”² 01.10”K / 26°27'53.40”D
Zirve noktası GPS: 38°18”² 34.88”K / 26°30'50.21”D
Bitiş noktası GPS: 38°19”² 25.30”K / 26°34'47.80”D
Parkura ulaşım: Konak'a 71 km mesafedeki köye gitmek için İzmir - Çeşme otobanında Zeytinler'den çıkın. İzmir - Çeşme karayolunda Çeşme yönüne dönün. 8 km sonra Ildırı - Germiyan asfalt yoluna sapın. 2.5 km sonra Germiyan köyündesiniz. Otoban yerine Narlıdere - Urla İçmeler - Gülbahçe - Uzunkuyu yolunu takip ederek Germiyan - Ildırı yoluna da girebilirsiniz.
Toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım için Konak'tan metroya binip Fahrettin Altay'da inin. Buradaki semt garajından Çeşme otobüslerine binin. Ildırı - Germiyan sapağında inin. Aynı otobüsler Nohutalan sapağında da yolcu indiriyor. Bir başka seçenek ise Fahrettin Altay'daki semt garajında bindiğiniz Ildırı midibüsünden aynı yol sapağında inmek. Buradan köye ulaşmak için 2.5 km'lik yolu yürümek gerekiyor. Çeşme'den Ildırı'ya hareket eden minibüsler de hafta sonları dışında günde iki kez Germiyan'a uğruyor. F. Altay'dan ESHOT'un 725 numaralı Urla otobüsüne binip ilçe merkezinden Urla Belediyesi'nin otobüsü ile Nohutalan'a ulaşabilirsiniz.
Parkurun yapısı: Parkurun geneli yürüyüş için kolay. Arazi çok iniş çıkışlı değil. Birgi'ye kadar yol, genellikle makilik. Tepelerde ve belli bölümlerde çamlıklar mevcut. Yer yer zeytin ağaçları ve zeytinlikler var. Tarlalar genellikle köy yakınlarında yer alıyor. Birgi'den sonra düzlük, tarlalar ve çevresi çamlık olan irili ufaklı göletler bulunuyor. Yazın gölgelik alan az olduğu için yürümek zor olabilir.
Parkurun ayrıntıları:
Germiyan - Nohutalan: Parkur, Germiyan'a Ildırı'dan gelen yol girişinden, eski un değirmeninin önünden başlıyor. Köyün içinden geçen asfalt yoldan İzmir- Çeşme devlet yolu bağlantısına doğru gidiliyor. Yaklaşık 500 m sonra doğuya giden toprak yola sapılıyor. Taş ocağının yanından devam edilerek genellikle makilik araziden geçen toprak yoldan, tarlaların bulunduğu düzlük olan Güvercinlik mevkiine iniliyor. Tarlaların güney kıyılarında patikadan geçilerek düz alanın bittiği yerden güneydoğuya dönülüyor. Traktör yolundan makilik alan bitiminde ormanlık bölgeye giriliyor. Düz ormanlık vadi yolunun bitiminde yine güneydoğu istikametinde patikadan 100 m yükselip 400 m tırmanılıyor. Tepe noktadan kuzeydoğuya dönülüyor ve yer yer çam ağaçlarının olduğu makilik araziden, önce kısa ve düz patikaya, sonra inişe geçiliyor. İniş tamamlanınca geniş patikanın sonunda tarlaların ve 2 adet şaraplık üzüm bağının kuzey kenarlarından, ardından da besi çiftliğinin yanından geçen toprak yol izleniyor. Buradan köye kısa bir tırmanış yolu var. Besi çiftliği civarı ve köyün girişinde yoğun gübre kokusu duyuluyor.
Burası, kısa ve sert çıkışı dışında kolay. Başlangıçtaki 500 m'lik asfaltı saymaz isek toprak yol, traktör yolu ve patikadan oluşuyor. Parkurun çoğu makilik, az bölümü orman, yer yer zeytin ağaçları ile çevrili. Güvercinlik mevkii ve köy civarları dışında tarla bulunmuyor.
Nohutalan - Birgi: Köy meydanı inişinden ayrılarak toprak yola, Köstem Zeytin Çiftliği'ne dönülüyor. Çiftliğin sınırı boyunca giden düz toprak yol takip ediliyor. Çiftliğin ana giriş kapısından sonra sağ tepeye çıkan, yer yer ağaçlık traktör yoluna sapılıyor. Tepedeki eski su deposundan sonra hafif inişe geçiliyor. Etraf makilik ve çam ağaçlarıyla kaplı. Düze inince doğuya doğru, tarla ve zeytinliklerden geçen patika takip ediliyor. Köye yaklaşınca patika toprak yola dönüşüyor.500 m sonra güneyden köye giriliyor. Su deposuna çıkış ve iniş haricinde düz ve kolay bir parkur. Toprak yol, traktör yolu ve patikadan oluşuyor. Köye yaklaştıkça tarlalar başlıyor.
Birgi - Barbaros: Giriş yolu takip edilerek köyden çıkılıyor. Sağa dönen Barbaros stabilize yoluna girmeyip devam edilerek 200 m sonra toprak yol ayrımından patikaya sapılıyor. Sağ tepeye çıkılarak değirmen kalıntılarına ulaşılıyor. Tepeden Barbaros'a doğru diğer kısa patikadan iniliyor; Birgi - Barbaros yoluna çıkılıyor. Tarlaların arasından geçen düzlükteki bu stabilize köy yolu takip ediliyor. Yaklaşık 500 m sonra sağdaki traktör yoluna, ardından patikaya giriliyor; çam ağaçları arasından 2 büyük gölete ulaşılıyor. Sola dönüp birinci göletin gövdesinin (aksının) üzerinden geçip ikinci gölete varılıyor. 2 göletin arasından batıya traktör yolu takip edilerek yaklaşık 750 m yürünüyor, dört yol kavşağına geliniyor. Buradan soldaki kuzeye traktör yolu takip ediliyor. 450 m sonra doğuya patikaya giriliyor. Ve üçüncü gölete varılıyor. Göletin gövdesinden geçip kuzeye yönelen patikadan Birgi - Barbaros köy yoluna çıkılıyor. Asfalt köy yolu, İzmir - Çeşme devlet yolundan gelen Barbaros - Kadıovacık - Ildırı asfaltı ile birleşiyor. Köyün içine giriliyor. Çoğu stabilize yol olan düz ve kolay bir parkur.
Parkurun bağlandığı alternatif rotalar:
1. Alaçatı - Germiyan
2. Germiyan - Ildırı (Erythrai)
3. Barbaros - Balıklıova
4. Barbaros - İçmeler
5. Zeytineli - Ulaştıran Tepe - Zeytinler- Birgi
Su kaynakları: Germiyan'da köy şebekesi, artezyen suyu. Germiyan Güvercinlik mevkiindeki kuyuda yaz kış su bulunuyor. (38019'02.90”K / 26029'33.30”D )
Nohutalan ve Birgi'de de su mevcut.
Kamp alanında vanalı şebeke suyu var. (38018'28.90”K / 26033'59.20”D)
Kocagöl'de gölet var.
Çamlıgöl tesisinden su temin edilebilir.
Barbaros da su kaynağına sahip.
Parkur üzerindeki köylerin camilerinde su bulunuyor. Gölet suyu içilemiyor.
Kamp yerleri:
Germiyan: Ildırı girişinde solda, eski muhtarlığa ait halı sahanın civarı kamp için uygun. Tesisin su tesisatı, duşu, tuvaleti var. Yaz sezonunda ilkokulun bahçesine de çadır kurulabiliyor.
Nohutalan: Eski ilkokulun önündeki düzeltilmiş alanda çadır kurulabilir. İlkokul binasının içi de yemek ve dinlenme için kullanılabilir. Hemen yakınındaki kız Kuran kursunda lavabolar ve tuvalet mevcut.
Birgi - Barbaros arası: İki büyük göletin arasında, su kaynağı olan ve 10 çadırlık bir kamp yeri mevcut. (38018'28.90”K / 26033'59.20”D) Onun yakınında, geniş bahçeli kafeteryadan da faydalanılabilir.
Barbaros: Emek Kültür ve Sanat Evi, pansiyon hizmeti veriyor. İçi gayet iyi durumda olan ikişer kişilik 10 ahşap bungalov mevcut. Kahvaltı ve yemek imkânı da var.
Köyün eski çeşmesi (38020'01.90”K / 26034'20.40”D) yazın kesiliyor. Onun hemen altında, köye 2 km uzaklıkta yer alan düzlük, 5 - 6 çadırlık bir kamp yeri olabilir. Gölet kıyıları da kamp alanı olarak kullanılabilir. Ancak bu bölgelerde zemin kış aylarında sulu oluyor.
Alışveriş ve konaklama mekânları:
Germiyan: Köyde pansiyon ve lokanta yok. Birer bakkal, kahvehane, fırın ve cami mevcut. Köylüler zeytinyağı, ekmek, el sabunu ve kopanisti peynirini kendileri üretiyor. Kavun, anason, siyah incir ve şaraplık üzüm yetiştiriyorlar. 24 - 26 Ekim 2014'te düzenlenen Germiyan Ekmek Festivali'nin her yıl yapılması düşünülüyor.
Nohutalan: Germiyan'a 8 km mesafedeki köyde pansiyon ve lokanta yok. Camisi var. Bakkal, fırın ve kahvehane de bulunmadığından alışveriş yapma olanağı yok. Nohut, zeytin, şaraplık üzüm yetiştirilen, besi çiftliği bulunan köyün kavunu meşhur. Eylül ayı içinde kavun festivali yapılıyor.
Birgi: Germiyan'a 11 km mesafedeki köyde pansiyon, lokanta, bakkal, fırın kahvehane yok, cami var. Alışveriş ancak 2 km uzaklıktaki Uzunkuyu'dan yapılabilir.
Barbaros: Toplu ulaşım aracının sefer yaptığı köyde pansiyon var. 10 ahşap bungalov ile yaz kış hizmet veriliyor. Pansiyonda kahvaltı ve yemek de veriliyor. Ayrıca sabahları köy meydanındaki kahvehanede kahvaltı yapılabilir. Köyde bir bakkal, iki kahvehane ve cami mevcut. Zeytin ve kavun yetiştirilen köyün pazarında yöresel yemekler sunuluyor. 17 - 18 Nisan'da avlu şenliği yapılıyor.
Konaklama için Germiyan ve Ildırı sahilindeki otel ve pansiyonlardan yararlanılabilir. Ayrıca Barbaros köyündeki Emek Kültür ve Sanat Evi bungalovları da tercih edilebilir.
Doğal ve tarihi değerler:
Germiyan'da az sayıda eski Rum evi var. Caminin karşısındaki bir ev restore edilmiş. Köyün Ildırı yönünden girişinde sağda, eski un değirmeni binası ve içinde eski ekipmanlar yer alıyor.
Nohutalan'da kısmen yıkık, eski bir kilise, yakınında yıkık papaz evi bulunuyor. Birgi'de de eski, yıkık Rum evleri var. Biri restore edilmiş. Köyün kuzeyindeki tepede eski ve yıkık 3 yel değirmeni kulesi görülebilir. Birgi - Barbaros yolu üzerinde ikisi büyük olmak üzere göletler bulunuyor. Barbaros'taki çok sayıda eski kuyunun çoğu restore edilmiş durumda. Köyün İzmir tarafındaki girişte yer alan Emek Kültür ve Sanat Evi gezilebilir. Burada Batuhan Bozkurt'un, dünyada örneği olmayan çakıltaşıyla mozaik tekniğiyle ürettiği tabloları sergileniyor. Barbaros köyünün Çanakkale Savaşı'nda verdiği şehitlerin anısına bir anıt ve park yapılmış.
En yakın sağlık kuruluşu:
Uzunkuyu Sağlık Ocağı: 0 232 762 63 33
Uzunkuyu İdil Eczanesi: 0 232 762 62 99
Urla Devlet Hastanesi: 0 232 735 44 44 - 0 232 752 10 04
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi: 0 232 712 07 77 -78
Cankurtaran: 112
En yakın güvenlik birimi:
Uzunkuyu Jandarma Karakolu: 0 232 762 62 71
Jandarma İmdat: 156
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110