YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI
Alaçatı-Germiyan Parkuru
ETAP : 3
Rota 11: Alaçatı - Germiyan
Mesafe: 16.5 km
Ortalama süre: 5 saat 30 dakika
Başlangıç yüksekliği: 20 m
En yüksek yeri: 188 m
Bitiş noktası yüksekliği: 128 m
Zorluk derecesi: 2
Koordinatlar:
Başlangıç noktası GPS: 38017'11,80”K / 26022'11,45”D
Zirve noktası GPS: 38018'38,38”K / 26027'07,13”D
Bitiş noktası GPS: 38018'55,13”K / 26027'54,98”D
Parkura ulaşım:
Özel araç ile İzmir - Çeşme otobanında Alaçatı kavşağından çıkıp Alaçatı merkezine varın. Futbol sahasının bulunduğu dört yol kavşağı, parkurun başlangıç noktası.
Toplu ulaşım araçları için feribot, metro veya belediye otobüsleri ile Fahrettin Altay aktarma merkezine gelin. Buradan 725 numaralı otobüs ile Urla merkezine, buradan aktarma yaparak 760 numaralı Çeşme otobüsü ile Alaçatı'ya varabilirsiniz. Ayrıca Üçkuyular'dan kalkan minibüsler veya İzmir otogarından kalkan otobüsle ile de Alaçatı'ya seyahat edilebilir.
Parkurun yapısı: Alaçatı merkezinde asfalt yolda başlayan parkur, otoban servis yolu, toprak yollar ve makilikler arasından patikaları takip ederek baraj gölü kenarından ve ormanın olmadığı açık alanlardan geçiyor. Parkurun tamamının açık alan olması nedeniyle sıcak olan Haziran - Eylül ayları hariç diğer dönemlerde yürünebilecek bir parkur.
Parkurun ayrıntıları: Alaçatı merkezinde futbol sahasının bulunduğu kavşaktan başlayan parkur, güneyde sörf merkezine / yat limanına giden asfalt yolu takip ediyor. Otobanın altından geçer geçmez, döner kavşağa girmeden soldan devam eden stabilize servis yoluna giriliyor. Buradan otobana paralel devam eden rota yaklaşık 1500 m sonra otobanı tekrar alttan geçiyor. Otobanın diğer yanındaki servis yolunu sağa, doğuda takip ediyor. Rüzgârgüllerinin bulunduğu sırt solda kalacak şekilde devam eden yol, sırtın doğu yamacının altında ikiye ayrılıyor. Sola doğru, sırt yamacına paralel olarak kuzeydoğuda ilerleyen parkur, İzmir - Çeşme karayoluna çıkıyor. Kutlu Aktaş Barajı sağda kalacak şekilde, karayolu baraj gövdesinin hizasından karşıya geçilince baraj koruma alanını sınırlayan tel örgülere ulaşılıyor. Tel örgülerin yanından önce kuzeye, sonra kuzeydoğuya, daha sonra güneydoğuya dönülüyor ve barajı besleyen dere yatağı geçilerek makilikler arasından devam ediliyor. Dere yatağı geçişi özellikle yağışlı dönemlerde göz önünde bulundurulmalı. Yol, baraj gölünün kuzey sınırlarını tel örgüler boyunca dolaşıp güneye yöneldikten sonra parkur başlangıcının yaklaşık 7. km'sinde sola, güneydoğudaki patikaya giriliyor. Açık alanda önce güneydoğuya, sonra doğuya ve sonunda kuzeydoğuya dönerek yayvan burnu dolaşıyor ve vadiye iniyor. Burada toprak yol ile buluşan parkur, dere yatağını karşıya geçiyor, derenin sağ sahilinden, yatağa paralel ve akış istikameti tersinde yükselerek devam ediyor. Burada eski yerleşim yeri Mazıköy'ün tel örgü ile korumaya alınmış kalıntıları bulunuyor. Takip edilen toprak yol, vadinin çatallandığı ve sırtın burun yaptığı yerde sağ sahilden gelen vadi yatağına paralel kuzeydoğu istikametinde yükseliyor. Vadinin çatallandığı noktadan yaklaşık 250 m sonra toprak yol vadiden ayrılıyor, sol yamaca taş ocağına çıkıyor. Toprak yolun dere yatağını karşıya geçtiği yerde başlayan patika, dere yatağına paralel yükseliyor. Vadinin iyice yayvanlaştığı açık alana geliyor. Buradan sol yamaca patikayı takiben dönen parkur, yaklaşık 800 m kuzeybatıda yükseldikten sonra kuzeye yöneliyor ve parkurun en yüksek noktası (188 m) olan Kocagöl tepesine varıyor. Burası keyifli bir manzara noktası. Kocagöl Tepesi'nden sonra toprak yola giren parkur Germiyan köyünü görerek yamaç aşağı iniyor. Suyu yetersiz taş örme kuyunun yanından geçen rota, sağda ilk konuta ulaşan stabilize yola bağlanıyor. Geniş stabilize yolda yaklaşık 500 m devam eden parkur, Germiyan köy merkezinde son buluyor. Köy kahvesinde meşhur Germiyan ekmeği, bölgenin ürünlerinden zeytin ve çay ile yorgunluk atılabilir.
Parkurun bağlandığı alternatif rotalar: Parkur Alaçatı'da Zeytineli Yalı - Alaçatı parkuruna, Germiyan'da ise Germiyan - Ildırı (Erythrai) ve Germiyan - Nohutalan - Birgi - Barbaros parkurlarına bağlanıyor.
Su kaynakları: Parkur üzerinde içme suyu niteliğini taşıyan su kaynağına rastlanmadı.
Kamp yerleri: Parkur üzerinde kamp için uygun alanlar bulunmuyor.
Alışveriş ve konaklama: Alaçatı ve Germiyan'da alışveriş edilecek çok mekân var. Konaklama ihtiyacı için Çeşme, Alaçatı ve Germiyan'da çok sayıda otel ve pansiyondan yararlanılabilir.
Doğal ve tarihi değerler: Alaçatı'nın tarihi yel değirmenleri, taş evleri, otantik sokakları ve Ege Bölgesi'nin yerel ürünlerinin satıldığı pazar yeri ziyaret edilebilir. Rüzgâr sörfünün Türkiye'deki sayılı merkezlerinden olan Alaçatı, bu alandaki okullara ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapıyor.
Kocagöl'ün tepesinde yağmur sularından kaynaklanan bir gölet bulunuyor. Aynı yerden baraj gölü ve deniz manzarası izlenebilir. Germiyan köyünde buraya özgü meşhur Germiyan ekmeği alınabilir.
En yakın sağlık kuruluşu:
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi: 0 232 712 07 77
Alaçatı Sağlık Ocağı: 0 232 716 80 08
Ayrıca Alaçatı'da özel hastane ve poliklinikler bulunuyor.
En yakın güvenlik birimi:
Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü: 0232 723 09 19
Alaçatı Jandarma Karakol Komutanlığı: 0 232 716 80 11
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110