ZEYTİN YOLU
Amberseki-Saip-Karaburun Merkez-Bozköy-Tepeboz Zeytin Rotası
ETAP 1: KARABURUN
Parkur 3: Ambarseki - Saip - Karaburun Merkez - Bozköy - Tepeboz
Parkur başlangıcına ulaşım: Konak'a 104 km mesafedeki Karaburun'a özel araç ile ulaşmak için İzmir - Çeşme otobanından Karaburun kavşağından çıkın. İzmir - Çeşme karayolunu Çeşme yönünde takip edin. İYTE kavşağından sağa, Gülbahçe yönüne dönün. Hemen sonrasındaki kavşaktan Balıklıova - Mordoğan - Karaburun - istikametini izleyerek ilçe merkezine varabilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım için otobüs veya metroyla önce Fahrettin Altay (Üçkuyular) istasyonuna gelin. Buradaki aktarma merkezinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 725 numaralı otobüsüyle Urla'ya gidin. Oradan da 761 numaralı Urla - Karaburun otobüsüyle ilçe merkezine geçin. Üçkuyular'daki semt garajından Karaburun otobüsleriyle ilçeye direkt de ulaşabilirsiniz.
Ambarseki köyü sapağından içeri girdikten yaklaşık 600 m sonra solunuzda, hala faal bir zeytinyağı işliği göreceksiniz. İki taşlı, taş baskı yöntemiyle çalışan bu işlikte, iki de pres bulunuyor. Köyün meydanında cami minaresinin önünde kırık bir orbis * taşı ile meydandaki ahşap falaka, döğen ve dibek taşı, geçmişte kullanılan üretim araçlarına dair bir fikir verebilir. Köyün meydanını geçip yoldan devam ettiğinizde sağda iki işlik göreceksiniz. Biri restore edilerek tiyatro haline getirilmiş ancak şu anda kullanılmıyor. Onun hemen arkasındaki diğer işliğin çatısı yıkılmış olsa da içinde pres ve zemin taşları duruyor.
Yoldan devam ederseniz sağınızda güzel bir deniz manzarası size eşlik edecek ve bu yol sizi Saip köyüne götürecek.
Saip köyünün merkezini geçip ana yola doğru aşağı devam ettiğinizde, yolun bitimine yakın terk edilmiş iki zeytinyağı işliği göreceksiniz, bunların çevresinde bir asırlık çınar ve yüzlerce yıllık zeytin ağaçları yer alıyor. Terk edilmiş yağhanelerden dört taşlı bir sisteme sahip olanı, restore edilmiş. İki taşla çalışan ve presi olan yağhanenin ise çatısı yıkılmış. Yağhanelerin olduğu bölgede yaşlı zeytin ağaçları da bulunuyor.
Ana yola inip Karaburun merkeze doğru devam ettiğinizde ilçe girişinde sağda, günümüzde marangozhane olarak kullanılan terk edilmiş bir zeytinyağı işliği yer alıyor. İşliğin yanındaki tarlada da 500 ve 1000 yaşlarında zeytin ağaçları bulunuyor. Ayrıca Karaburun merkezde hem dinlenebilir hem yiyecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de Karaburun'un eşsiz manzaralarının keyfini çıkarabilirsiniz.
Merkezden tabelaları takip ederek Bozköy'e ulaşabilirsiniz. Bozköy'de iki zeytinyağı işliği bulunuyor. 77/a numaralı yağhanenin içinde, makinelerinin durduğu düşünülüyor. Dört taşlı sisteme sahip diğer yağhanenin ise çatısı yıkık durumda... İçinde pres ve bir adet tam amfora halen duruyor.
Yine tabelaları takip ederek Tepeboz köyüne ulaştığınızda merkezde terk edilmiş bir zeytinyağı işliğiyle karşılaşacaksınız. Atla çevrilen 4 taşlı zeytin ezme sistemi** ve insanla çevrilen bocurgatlı bir pres bulunuyor. Ayrıca köyün merkezindeki çeşmenin bir özelliği var: İki cepheli olan bu çeşmenin bir tarafını Türklerin, diğer tarafını Rumların kullandığı söyleniyor. Köylüler, köyün merkezinde eskiden 4 taşlı sistemle çalışan eski bir yağhanenin, şu anda ev olarak kullanıldığını belirtiyor.
Tabelaları takip ederek sahildeki Yeniliman'a ulaşıp yiyecek, içecek ve dinlenme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
En yakın sağlık kuruluşu:
Karaburun Sağlık Grup Başkanlığı: 0 232 731 39 39
Cankurtaran: 112
En yakın güvenlik birimi:
Karaburun İlçe Jandarma Komutanlığı: 0 232 731 28 60 - 731 30 16
Jandarma İmdat: 156
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110
*Orbis: Latince dünya. Yarım küre şeklinde zeytin ezme taşı.
**Zeytin ezme sistemi: Zeytinlerin ezildiği alt ve üst taştan oluşur.