ZEYTİN YOLU

Balıklıova-Çatalkaya-Mordoğan Zeytin Rotası

ETAP 1: KARABURUN

Parkur 1: Balıklıova-Çatalkaya-Mordoğan

 

Parkur başlangıcına ulaşım: Konak'a 69 km mesafedeki Balıklıova'ya ulaşmak için İzmir - Çeşme otobanında Karaburun kavşağından çıkın. İzmir - Çeşme karayolunu Çeşme yönünde takip edin. İYTE kavşağından sağa, Gülbahçe yönüne dönün. Hemen sonrasındaki kavşaktan Balıklıova'ya ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma araçlarıyla ulaşımı tercih ederseniz önce otobüs ya da metroyla Fahrettin Altay'a (Üçkuyular) gelin. Buradaki semt garajından Balıklıova minibüslerine ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 735 numaralı Balıklıova otobüsüne binebilirsiniz.

Balıklıova'da terk edilmiş dört işlik, Bizans dönemine ait bir işliğin kalıntıları bulunuyor. Terk edilmiş işliklerden “Balıklıova yağhanesi”nin çatısı yıkılmış durumda ancak zeytin ezmede kullanılan iki taşı, presi ve çanağı korunmuş. Bahçesinde görebileceğiniz taşlar, işlikte daha önce kullanılmış olanlar. Diğer üç işlikte ise sadece kırılmış taban taşları, mortarlar* görülebilir.

Bölgedeki Bizans Dönemi işliği çevresinde Bizans seramikleri de bulunuyor. Tek taşlı sistemle çalışan ve eşek ile döndürüldüğü düşünülen bu antik işliğin, yerel taşlardan yapıldığı tahmin edilen taban taşı ve ezme taşı halen duruyor.

Balıklıova merkezinden Karaburun'a doğru eski yoldan devam edince yaklaşık 6 km sonra deniz seviyesinde, zeytinyağı işliği ile un değirmeninin bir arada bulunduğu tahmin edilen bir yapı ile karşılaşacaksınız. Yapıya ulaşmak, arazinin yapısı ve eğimi nedeniyle zor”¦ Günümüze sadece dört duvarının kaldığı bu büyük yapı 1970'lere kadar köylüler tarafından mağaza olarak kullanılmış.

Karaburun'a doğru devam ederseniz yaklaşık 8 km sonra Çatalkaya tabelasını göreceksiniz. Çatalkaya köyünün merkezinde, minaresinde 1314 tarihli bir kitabe bulunan tarihi bir cami bulacaksınız. Köyde 1980'li yıllarda kapanan, dört taşlı sistem ile çalışan ve şu anda pres ve bocurgat sisteminin parçalarının da görülebileceği bir işlik yer alıyor. İşliği ziyaret ettikten sonra Ortadoğulular Sitesi sapağından sağa yönelerek tekrar eski yola bağlanabilirsiniz.

Karaburun yönüne devam ettiğinizde Tariş Yarımada Kontinü Zeytin Sıkma Tesisi'ni görebilirsiniz. Köy kooperatifi, 1995 yılına kadar taş baskı sistem ile çalışan fabrikanın binasını, bu yıldan sonra Tariş'e devretmiş.

3 km sonra Karaburun yönünde Dilek Pınarı (Narcissos) ve Ayşe Kadın Camisi yer alıyor. Eski Mordoğan köyü yönüne döner dönmez 2010 yılına kadar faaliyet göstermiş Morköy Kontinü Sistem Zeytin Sıkma Tesisi'ni göreceksiniz. Bu tesisin bahçesinde, biri yaklaşık 1500 - 2000, diğeri 1000 yaşından fazla olduğu tahmin edilen iki yaşlı zeytin ağacı bulunuyor.

Yol boyunca ilerlerken yaşları 300 ile 2000 arasında değişen çok sayıda zeytin ağacını da görebilirsiniz. 2 km sonra varacağınız Ayşe Kadın Camisi 14. yüzyıldan kalma. Ayrıca bahçesinde önceden değirmen taşı olarak kullanılan eski bir pres altı bulunuyor. Eski Mordoğan köyünün merkezinde sadece zemin ve ezme taşı günümüze gelen, yıkık bir yağhane görebilirsiniz.

Parkur boyunca çok sayıda çeşme, konaklama ve alışveriş mekânı var.

 

En yakın sağlık kuruluşu:

Mordoğan Sağlık Merkezi: 0 232 731 39 39

Cankurtaran: 112

 

En yakın güvenlik birimi:

Mordoğan Jandarma Karakolu: 0 232 731 28 60

Jandarma İmdat: 156

 

En yakın arama kurtarma birimi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110

 

 

*Mortar: Mortarium. Havan, ezme kabı. Farklı şekil ve büyüklükte olabilir.

İşletmenizi bu haritada görmek istiyorsanız isletmekayit@yarimadaizmir.com adresine e-posta gönderiniz.