YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI

Barbaros-İçmeler Parkuru

ETAP : 3

Rota 16: Barbaros - İçmeler

 

Mesafe: 16.5 km

Ortalama süre: 6 saat

Başlangıç yüksekliği: 167 m

En yüksek yeri: 200 m

Bitiş noktası yüksekliği: 3 m

Zorluk derecesi: 3

 

Koordinatlar:

Başlangıç noktası GPS:     38°19”²25.36”³K / 26°34'48.50”³D

Zirve noktası GPS:            38°20”²21.58”³K /  26°35'17.19”³D

Bitiş noktası GPS:             38°18”²35.60”K /  26°40'44.88”³D

 

Parkura ulaşım:

Konak'a 60 km mesafedeki Barbaros'a özel araçla İzmir - Çeşme otobanından gidiliyor. İçmeler - Karaburun kavşağından çıkılarak İzmir - Çeşme devlet yolunun Çeşme yönüne dönün. 10 km sonra Ildırı - Barbaros asfaltına sapın. 2 km sonra Barbaros'a varılıyor.

Toplu ulaşım araçlarıyla gelmek için birkaç seçenek var. Metroyla Fahrettin Altay'a gelin, buradaki aktarma merkezinden 725 numaralı otobüsle Urla'ya gidin. Oradan da 737 numaralı Urla - Barbaros belediye otobüsüyle köye ulaşın. Özel sektörün Urla'dan Çeşme'ye giden otobüsüne binerek İzmir - Çeşme karayolu üzerindeki Ildırı - Barbaros sapağında da inebilirsiniz. Ya da F. Altay semt garajından Ildırı midibüsleriyle aynı yol sapağına kadar gidebilirsiniz. Buradan köye 2 km'lik yol yürünebilir.

 

Parkurun yapısı:

Fazla zor olmayan bir parkur. Köy içinden başlayan rota; asfalt yol, stabilize yol ve makilikler arasından geçen patikalarla Gülbahçe'ye varıyor. Gülbahçe girişi ile çıkışı arası da asfalt. Gülbahçe'den sonra Azmak'taki patika ve yollar, yağışlı havalarda çamur olabilir. Büyük bölümü makilik olan parkurun kısa bir bölümü deniz kıyısından gidiyor. Yarısı düz araziden, yarısı sırttan geçiyor. Fazla gölgelik alan olmadığından yazın yürümek zorlayabilir.

 

Parkurun ayrıntıları:

Köy meydanından doğu yönündeki Bülent Baratalı Caddesi takip edilince yaklaşık 400 m sonra Radyolink istasyonuna giden asfalt yola çıkılıyor. Yola, kuzey yönünde devam edin. Önce soldaki göleti ve eski yel değirmeni kalıntısını, daha sonra sağdaki göletleri geçin. Köy merkezinden yaklaşık 2 km sonra asfalt yoldan sağa stabilize yol ayrılıyor. Ayrım noktasında kavşağın ortasında ve solunda birer gölet var. Buradan itibaren stabilize yolda, solunuzda bir başka göleti geçecek şekilde 2.5 km ilerleyin. Sağdaki yamaçtan patikaya girin. Barbaros - Karapınar yoluna paralel yamaç boyunca, makilikler arasından yükselen patika sırta varıyor. Zaman zaman dağ çileğinin yoğun olduğu alanlardan geçiliyor. Tam sırta varmadan geniş düzlük bir alan var. Bir bölümünde binlerce şişe kırığı olan alanda su yok ancak temiz bir bölgede kamp kurulabilir. Parkur, çok güzel bir manzaraya sahip. Sırttan doğuya dönülerek yüksek gerilim hattına kadar iniliyor. Ardından patika, gerilim hattına yaklaşık paralel devam ediyor; sırtı burun yapıp yamaca paralel gidiyor. İki yakın vadi geçiliyor. Önce sırta paralel, sonrasında denize doğru doğu yönünde geniş patika / traktör yolu devam ediliyor. İZSU'nun sondaj terfi binasının yanından geçilerek İzmir - Karaburun arasındaki yeni yola çıkılıyor. 150 m güneyde devam edip karşıya geçmek gerekiyor. Buradan toprak yolu takiben ve yerleşim yeri içinden geçip asfaltı takip ederek 12004 Sokak başlangıcına ve eski İzmir - Karaburun karayoluna çıkılıyor. Asfaltı güney istikametinde takip ederek Güzelbahçe merkezinden geçip güney yönünde sokağa devam edilerek üç yol kavşağına varılıyor. Yine güneydeki yol takip edilerek bahçeler arasından azmağın sonuna varılıyor. Sola dönülerek tel çitler boyunca devam eden dar patika takip ediliyor.

Azmağın sağ sahili boyunca yürüyüp azmağın sola menderes yaptığı bölümden sonra tel çitler bitiyor ve toprak yola çıkılıyor. Toprak yolun soluna devam edildiğinde azmak ağzına varılıyor. Buradaki eski Roma termal hamamlarının kalıntılarını ve denizden çıkan sıcak su kaynaklarını görmek mümkün. Toprak yolu sağa devam ettiğinizde sağdaki zeytinliklere paralel olarak Çeşme - İzmir yoluna çıkılıyor.

Azmağın menderes yaptığı noktadan toprak yolu karşıya geçip patikaya giriyoruz. Patika makilikler arasında sırta varıyor. Gülbahçe Körfezi'nin güzel manzarası bizi karşılıyor. Eski bir taşocağından geçip sırtın doğusuna paralel patikayı takip edince sahile iniyoruz. Sahilde 400 m kadar yürüdükten sonra yazlık tesisin içinden Çeşme - İzmir karayoluna çıkılıyor. Buradan doğuda yaklaşık 300 m yürüyünce İçmeler Marketi'nin önünde parkur son buluyor.            

Parkurun bağlandığı alternatif rotalar: 

Parkur, Barbaros - Balıklıova ve Germiyan - Nohutalan - Birgi - Barbaros rotalarına bağlanıyor.

Su kaynakları:

Barbaros, Gülbahçe ve İçmeler'de su mevcut. Yerleşim alanları dışında bir yerden su temin edilemiyor.

 

Kamp yerleri:

Barbaros'ta muhtarla görüşerek yeni yapılan parkta çadır yeri ayarlanabilir.

Barbaros - Gülbahçe arasındaki düzlük alanda (38°21'31.45" K / 26°37'43.34"D) su olmadığı göz önünde tutularak çadır kurulabilir. Ancak domuz tehlikesi var. Gülbahçe sahilinde çadır kurulabilir.

 

Alışveriş ve konaklama imkanları:

Barbaros'ta Emek Kültür ve Sanat Evi, pansiyon hizmeti veriyor. İkişer kişilik 10 adet ahşap bungalov mevcut. Kahvaltı ve yemek de veriliyor. Sabahları köy meydanındaki kahvehanede kahvaltı yapabilirsiniz. Bir bakkal, iki kahvehane ve caminin olduğu köyde zeytin ve kavun yetiştiriliyor.

Gülbahçe'de pansiyonlar ile yazın kalınacak öğrenci evleri mevcut. Her türlü alışveriş ve yeme içme imkanı bulunuyor. Pazar günleri organik pazar kuruluyor. Arnavut böreği meşhur olan Gülbahçe'nin sahilinden denize girilebilir.

Adını şifalı suyundan alan İçmeler'de (N 38°18'35.97" -  E 26°40'44.73") kıyıdaki yazlık tesiste bungalovlar bulunuyor. Küçük odaları olan başka bir tesis de var. İçmeler'de birer bakkal, fırın ve balık lokantası mevcut. Sahilden denize girilebilir.

 

Doğal ve tarihi değerler:

Barbaros'un çıkışından 350 m sonra asfalt yolun hemen solundaki tepecikte eski yel değirmeni kulesi mevcut. Köydeki tarihi caminin minaresi, koruma kurulundan tescilli.

Barbaros - Karapınar yolu üzerinde göletler ve Barbaros'ta çoğu restore edilmiş pek çok eski kuyu görülebilir. Köyün İzmir tarafından girişinde eski ilkokul binası restore edilerek açılan Emek Kültür ve Sanat Evi mutlaka gezilmeli. İşletmecisi Batuhan Bozkurt'un dünyada örneği olmayan bir teknikle (çakıl taşı mozaik resimleri) yaptığı tablolar görülmeli. Çanakkale Savaşı'nda Barbaros köyünün verdiği şehitler anısına yapılan bir anıt ve park mevcut.

Gülbahçe'den sonra Azmak ağzında eski Roma termal hamamı (38°19'46.91"K / 26°39'13.23"D) var. Denizden sıcak su çıkıyor.

 

En yakın sağlık kuruluşu:

Barbaros Sağlık Ocağı'na 15 günde bir doktor geliyor. Birgi'ye 2 km, İzmir - Çeşme devlet yoluna 500 m mesafedeki Uzunkuyu köyünün sağlık ocağı devamlı açık: 0 232 762 63 33

Gülbahçe Sağlık Ocağı: 0 232 765 77 05

Urla Devlet Hastanesi: 0 232 735 44 44 - 0 232 752 10 04

Cankurtaran: 112

 

En yakın güvenlik birimi:

Uzunkuyu Jandarma Karakolu: 0 232 762 62 71

Urla İlçe Jandarma Komutanlığı: 0 232 754 10 30

Jandarma İmdat: 156

 

En yakın arama kurtarma birimi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110

İşletmenizi bu haritada görmek istiyorsanız isletmekayit@yarimadaizmir.com adresine e-posta gönderiniz.