ZEYTİN YOLU
Gölcük-Gödence-Çamtepe-Efemçukuru Zeytin Rotası
ETAP 5- GÜZELBAHÇE-SEFERİHİSAR
Parkur 1: Gölcük - Gödence - Çamtepe - Efemçukuru
Parkur başlangıcına ulaşım: Konak yönünden sahil yolunu izleyerek Güzelbahçe'ye ulaşın; Seferihisar - Güzelbahçe yol ayrımından Seferihisar yönüne dönün. Ya da otobandan gidip Seferihisar çıkışına sapın ve ilçe merkezine yol alın. Her iki durumda da Güzelbahçe - Seferihisar karayolunda Bademler sapağını geçtikten sonra sola, Gödence sapağı ile karayolundan ayrılıp köy yoluna girin. 10 km sonra Gölcük'tesiniz.
Toplu ulaşım için önce, belediye otobüsü veya metroyla Üçkuyular'daki Fahrettin Altay aktarma merkezine ulaşın. Üçkuyular semt garajından 730 numaralı belediye otobüsü ile Seferihisar ilçe merkezine kadar ulaşım mevcut. Buradan 731 numaralı belediye otobüsü ile köye ulaşabilirsiniz. Ya da her iki yöntemde de Güzelbahçe - Seferihisar karayolunda Gödence köy yolu ayrımında inin, özel araçla veya 731 numaralı belediye otobüsü ile Gölcük'e ulaşabilirsiniz.
Gölcük köyünde bulunan terk edilmiş zeytinyağı işliğinin ne çatısı ne de duvarları yerinde ancak içindeki taşlar ve makineler durduğu için bir açık hava müzesi izlenimi uyandırıyor.
Gölcük'teki işliği ziyaret ettikten sonra Gödence köyüne geçebilirsiniz. Gödence, hem bölgenin zeytinyağı üretiminin büyük kısmını gerçekleştirmesi hem de kırk yıldan fazladır çalışan kooperatifi ile bölgenin en önemli köyleri arasında. Gödence'de biri kontinü sistem olmak üzere toplam üç zeytinyağı işliği bulunuyor. Mazotla çalışan sisteme sahip Çalıkoğlu Un ve Zeytinyağı Fabrikası, 1937 yılında Süleyman Bey tarafından kurulmuş. Ayrıca halen çalışan Ünal Zeytinyağı ve Un Fabrikası da bulunuyor.
Gödence köy meydanına çıktığınızda kahvenin önünde bir mortar* görebilirsiniz. Meydanda aynı zamanda yaşlı bir karadut ağacı yer alıyor. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni de ziyaret etmeniz, köyü daha yakından tanımanız açısından yararlı olur. Kooperatif, zeytinyağını kontinü sistemle elde ediyor.
Köy meydanından hareketle Derebağ mevkiinde 700 - 800 yaşında bir zeytin ağacıyla karşılaşmanız mümkün. Aynı zamanda civarda 500 yaşlarında zeytin ağaçlarıyla beraber, biri bin yaşından fazla, diğeri ise yaklaşık 800 yaşında iki zeytin ağacını da görebilirsiniz. Bölgede sızdırma, taş örme bir kuyu bulunmaktadır. Dere kıyısında ise 600 yaşında bir zeytin ağacı yer alıyor. Bölgede, 1930 - 1940'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen eski bir bağ evini de görmek mümkün.
Rotanın geri kalan köylerinde zeytinyağı işlikleri yok ancak tüm bölge tarihi, doğal, kültürel ve endüstriyel miras açısından önemli.
Çamtepe - Efemçukuru arasında 1500 yaşının üzerinde zeytin ağaçları ile yaklaşık 2 bin yıllık iki zeytin ağacını görebilirsiniz. Aynı zamanda bölgede arkaik yerleşim izleri mevcut. Çamtepe köyünün girişinde, 1977 yılında yapılmış Hacı Mahmut Yalçınöz hayratı bulunuyor.
Efemçukuru köyü girişinde mortar ve ağırılık taşı var. Aynı zamanda Efemçukuru - Kavacık yolu üzerinde keyfine varabileceğiniz bir seyir alanı da yer alıyor.
En yakın sağlık kuruluşu:
Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi: 0 232 743 48 06
Cankurtaran: 112
En yakın güvenlik birimi:
Seferihisar Jandarma Karakolu: 0 232 743 57 01
Jandarma İmdat: 156
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110
*Mortar: Mortarium. Havan, ezme kabı. Farklı şekil ve büyüklükte olabilir.