YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI

Sarpıncık-Badembükü Parkuru

ETAP : 4

Rota 6: Sarpıncık - Badembükü

 

Mesafe: 16 km

Ortalama süre: 6 saat

Başlangıç yüksekliği: 294 m                 

En yüksek yeri: 367 m           

Bitiş noktası yüksekliği: 4 m

Zorluk derecesi: 2

 

Koordinatlar:                                       

Başlangıç noktası GPS:     38°39'16.23”K / 26°24'09.06”D

Zirve noktası GPS:            38°37'50.59”K / 26°23'49.30”D

Bitiş noktası GPS:             38°37'02.64”K / 26°21'28.87”D

 

Parkura ulaşım:

Konak'a 119 km mesafedeki Sarpıncık'a özel araçla ulaşım için İzmir - Çeşme otobanı Karaburun kavşağından çıkarak İzmir - Çeşme karayolunu Çeşme yönünde takip edin. İYTE kavşağından sağa Gülbahçe yönüne dönün. Hemen sonrasındaki kavşaktan Balıklıova - Mordoğan - Karaburun - Yeniliman - Haseki - Sarpıncık istikametini izleyin.

Toplu taşıma araçlarını kullanmak için önce metroyla Fahrettin Altay (Üçkuyular)  istasyonuna ulaşın. Buradaki semt garajından Karaburun otobüsüne binin. İlçe merkezindeki otobüs terminalinden Sarpıncık'a giden köy minibüslerine binebilirsiniz. Bir başka yol da F. Altay'dan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 725 numaralı otobüsüyle Urla'ya gitmek; oradan da 761 numaralı otobüsle Karaburun'a ulaşmak. Karaburun'dan köy minibüsleri veya özel imkanlarla Sarpıncık köyüne varılabilir.

 

Parkurun yapısı: Parkur köy içi yolları, toprak ve stabilize yol, zeytinlikler, bodur makiler, dere yatağı ve mandalina bahçeleri arasından geçiyor. Bazı noktalarda karşınıza çoban köpekleri çıkabilir.

 

Parkurun ayrıntıları: Bazı bölümleri bisiklet yolu olarak kullanmaya uygun yürüyüş parkuru, Sarpıncık meydanında başlıyor; köyün içinden geçerek güneybatı istikametinde geniş bir toprak yoldan devam ediyor. Yaklaşık 1.5 km sonra Hamzabükü asfaltına çıkılıyor. 600 m asfalt yolda yürüdükten sonra dört yol kavşağından  güneybatı istikametinde toprak yolla devam ediliyor. Güney yamaca paralel devam eden yol ikiye ayrılıyor. Küçük sırtı takiben sola giden toprak yolla vadiye, Dolca Deresi'ne iniliyor. Dolca Deresi kenarında çok güzel bir piknik yeri var. Dere yatağı batıya doğru takip edilirse Dolca Deresi'nin plajına varılır. Mandalina bahçeleri arasında bakir ve çok güzel bir plaj...

Toprak yolun sonunda eski patikaya devam ediliyor. Biraz dik bir çıkıştan sonra rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) başladığı tepeye geliniyor. Mübadelede terk edilmiş Sazak köyü karşımıza çıkıyor. Ardından RES'ler için açılmış, beyaz malzeme ile kaplı geniş yola giriliyor. 3. RES'ten sonraki yüksek gerilim hattı için açılmış Badembükü Vadisi'ne inen toprak yoldan devam ediliyor. Vadiye inince batı yönünde, çok yaşlı zeytin ağaçlarının yanından giden patikaya giriliyor. Bazı yerlerde kuru dere yatağından geçiliyor. Bir bal üretim yerinin yanından geçen yolda ilkbaharda çok arı oluyor. Patikanın sonunda asfalt yola varılıyor. Denize doğru mandalina bahçeleri arasından Badembükü'ndeki kır kahvesine kadar devam ediliyor.

 

Parkurun bağlandığı alternatif rotalar:

Parkur, Yeniliman - Hamzabükü - Sarpıncık ve Badembükü - Denizgiren rotalarına bağlanıyor.

 

Su kaynakları: Sarpıncık çeşmesi sürekli akıyor. 38°39'16.23”K / 26°24'09.06”D

 

Kamp yerleri: Sarpıncık'ta (38°39'16.23”K/ 26°24'09.06”D) ve Badembükü'nde (38°37'02.64”K/ 26°21'28.87”D) kamp kurulabilir. Her iki merkezde de su ve seyyar bakkal bulunuyor.

 

Alışveriş ve konaklama mekânları: Alışveriş için eksiklerin Yeniliman'dan temin edilmesi en uygunu. Bununla birlikte; Sarpıncık'ta su, seyyar bakkal mevcut, Badembükü'nde su, seyyar bakkal ve güzel bir plaj bulunuyor. Konaklama için en yakın Yeniliman daki pansiyonlardan yararlanılabilir.

 

Doğal ve tarihi değerler:

Eylül - haziran ayları arasında yürüyüşe uygun olan parkur, Ege Bölgesi'nin doğal bitki örtüsü ile kaplı. Zeytinlikler ve kır çiçekleri açısından da zengin. Bağlarında mandalina ve enginar yetişen Badembükü'nün plajı olağanüstü güzellikte”¦

 

Sazak köyü: Karaburun'da, Sakız ve Midilli adalarına dönük bir yamaçta yer alan terk edilmiş dağ köyü. 1923 - 1924 Türk-Yunan nüfus mübadelesinde Rumların Sakız Adası'na göçmesiyle boşalan köyde Osmanlı çeşmesi, kilise ve gayrimüslim mezarlığı bulunuyor.

En yakın sağlık kuruluşu:

Karaburun Sağlık Grup Başkanlığı: 0 232 731 39 39

Cankurtaran: 112

 

En yakın güvenlik birimi:

Karaburun İlçe Jandarma Komutanlığı: 0 232 731 28 60 - 731 30 16

Jandarma İmdat: 156

 

En yakın arama kurtarma birimi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110

İşletmenizi bu haritada görmek istiyorsanız isletmekayit@yarimadaizmir.com adresine e-posta gönderiniz.