YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI
Değirmendere (Kolophon)-Karacadağ-Tahtalı-Ürkmez (Lebedos) Parkuru
ETAP : 2
Rota 1: Değirmendere (Kolophon) - Karacadağ - Tahtalı - Ürkmez (Lebedos)
Mesafe: 27.5 km
Süre: 9 saat 30 dakika
Başlangıç yüksekliği: 158 m
En yüksek yeri: 738 m
Bitiş noktası yüksekliği: 6 m
Koordinatlar:
Başlangıç noktası GPS: 38006'40.63”K / 27008'16.95”D
Zirve noktası GPS: 38004'29.65”K / 27005'54.62”D
Bitiş noktası GPS: 38004'29.50”K / 26058'01.80”D
Parkura ulaşım: Özel araçla Konak - Değirmendere arası 40 km. Havalimanı yolu kullanılarak ulaşılabilir. Toplu ulaşım araçları tercih edilecekse önce İZBAN treniyle Cumaovası veya ESBAŞ istasyonuna varın. Bu iki noktadaki aktarma merkezlerinden Menderes'e belediye otobüs seferleri bulunuyor. 704 numaralı ESBAŞ - Menderes ya da 804 numaralı Cumaovası - Menderes otobüslerine binilebilir. Menderes ve Değirmendere'ye bu bölgeden minibüsler gidiyor.
Parkurun yapısı: Değirmendere'den başlayıp antik Kolophon kentinden geçen parkurun önemli kısmı orman içinden, makiliklerden ve mandalina bahçeleri içerisinden gidiyor. Orman yolunu ve patikaları takip eden rotada Akkaya sırtı ve yangın gözetleme kulesi etkileyici panoramaya sahip. Yoğun sıcak dönemler haricinde her zaman yürümeye uygun olan parkurun uzunluğu mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
Parkurun ayrıntıları: Değirmendere merkezinden güneydeki ana sokağa girerek güneybatı yönünde yürünüyor. Yaklaşık 450 m sonra soldaki sokağa giriliyor ve toprak yol bittiğinde doğuya doğru yükselerek sırta çıkınca antik iyon kenti Kolophon'a varılıyor. Sırt, güneybatıda orman içinden takip edilerek orman yoluna çıkılıyor. Orman yolu yeni bir vadiyi geçerek ikinci sırta ulaşıyor. Sırtta orman yolundan ayrılan parkur, orman içinden ilerleyen patikaya giriyor. Patika sırt hattını takip ederek ve sürekli güneybatıda yükselerek ana sırta ulaşıyor. Sırtta yine orman yoluna girip tekrar patikaya geçiyor; yamaç aşağı inerek içinden küçük bir derenin geçtiği düzlük alana ulaşıyor. Burası çok güzel vadide, bir dere kenarında bulunan ancak sadece terk edilmiş evlerin yıkıntılarının yer aldığı eski Karacadağ köyü.
Yıkıntıların arasından geçen rota, kuzeybatı istikametinde dereyi de geçerek orman yoluna bağlanıyor. Orman yolunda sağa doğru kısa bir süre yürünüp ormandaki patikaya giriliyor. Patika sırtın kuzey yamacına geçip orman yoluna bağlanıyor. Orman yolu vadi içinde batı yönünde, sonra sağdaki sırtı aşıp tekrar batı yönünde yükselerek kayalık bölgeye giriyor. Artık orman bitmiş, bölgeye makiler hâkim olmuş durumda. Kayalık yükseltiler solda dik yamaçları ile görülüyor. Orman yolunun kuzeye döndüğü noktada yoldan çıkılıp patikaya giriliyor. Dik bir çıkış ile kuzey - güney uzanımlı sırt hattındaki orman yoluna çıkılıyor. Burası tam bir seyir yeri... Arkanızda Nif Dağı, Babadağ ve Mahmut Dağı; karşınızda deniz ve Sisam Adası; altınızda Özdere sahili var. Yolu sola doğru yaklaşık 2 km takip ettiğinizde Akkaya yangın gözetleme kulesine varılıyor. Etkileyici manzara, bu yürüyüşe değdiğini düşündürüyor.
Sırta çıkılan 738 m rakımlı noktadan sağa ve kuzeye giden orman yolunun sağa, vadiye döndüğü noktada, solda kırmızı bir göl var. Bu noktada sola, patikaya girilerek sırta varılıyor. Buradan Kaplan Boğazı ve Kaplan Kayalıklarının manzarası çok etkileyici. Tahtalı Baraj Gölü sağda olduğu halde orman ve makilik alan içinden yamaç aşağı inilerek pınara varılıyor. Pınardan su borusu takip edilerek Manastır mevkiine varan rota, baraj gövdesinin hizasından toprak yola giriyor. Gümüldür ve Özdere sahilleri izlenerek yamaç aşağı inen yol, düzlükte mandalina bahçeleri arasından arazi yolunu doğruca güneybatıya doğru takip ediyor; Kuşadası - Seferihisar karayoluna çıkıyor. Sağa doğru Gümüldür yönünde yaklaşık 650 m ilerleyince solda, siteler arasındaki yoldan sahile iniliyor. Kumsalda veya yürüyüş yolunda yaklaşık 2.7 km ilerleyen parkur, üzerinde İyon kenti Lebedos'un yer aldığı Kısık Yarımadası'nda son buluyor.
Parkurun bağlandığı alternatif rotalar: Karacadağ'a, Değirmendere ve Ataköy göletinden geçen toprak yollarla ulaşılabilir. Yürüyüş rotasından yaklaşık 30 dakika uzaklıktaki Akkaya yangın gözetleme kulesinden de geçiş imkânı var. Ayrıca parkur, Klaros - Ahmetbeyli - Çile - Değirmendere (Kolophon) ve Ürkmez (Lebedos) - Kavakdere parkurlarına da bağlantı sağlıyor.
Bisiklet yolu: Değirmendere - Karacadağ - Ataköy Göleti arasındaki toprak yol, güzel bir bisiklet parkuru niteliğinde.
Su kaynakları: Manastır'dan sonra patikanın üzerinde güçlü bir pınar bulunuyor.
Kamp yeri: Karacadağ köyü ve Gümüldür'de kamp yerleri var.
Alışveriş ve konaklama: Değirmendere, Gümüldür ve Ürkmez'de çok fazla alışveriş yeri bulunuyor. Konaklama için Gümüldür ve Ürkmez'deki pansiyon ve otellerden yararlanılabilir.
Doğal ve tarihi değerler:
Kolophon: M. Ö. 9 - 8. yüzyılda kurulan antik kent, Menderes ilçesinde, Değirmendere ve Çamönü mahalleleri arasında bulunuyor. 1922' de yapılan kazılarda açığa çıkarılan mezar buluntuları, şehrin Genç Tunç Çağı'nda (yaklaşık M. Ö. 1500 - 1150) yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteriyor.
Lebedos: Gümüldür - Ürkmez arasında, Kısık Yarımadası'ndaki bir tepede, M. Ö. 7. yüzyılda kurulan kent, deniz ticaretinden fazla pay alamasa da varlığını sürdürmüş. Romalı şair Horatius'un ”œterk edilmiş köy” dediği Lebedos, Klasik Dönem'de sikke basmayan tek İyon kenti olarak biliniyor. Günümüzde özel arazi içerisinde kalan Lebedos u ziyaret etmek için izin almak gerekiyor.
Tahtalı Barajı: İzmir'e içme suyu sağlayan en büyük yüzeysel su kaynağı olan baraj, İzmir'in 40 km güneyinde, Gümüldür'ün 5 km doğusundaki Tahtalı Deresi üzerinde yer alıyor. İnşaatı Devlet Su İşleri tarafından yapılan baraj, 27 Ağustos 1997'den bu yana İzmir'e su veriyor.
En yakın sağlık kuruluşu:
Değirmendere Sağlık Ocağı: 0 232 784 30 07
Ürkmez Sağlık Ocağı: 0 232 7421114
Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi: 0 232 743 48 06
Cankurtaran: 112
En yakın güvenlik birimi:
Menderes Jandarma Karakolu: 0 232 782 14 79
Seferihisar Jandarma Karakolu: 0 232 743 57 01
Jandarma İmdat: 156
En yakın arama kurtarma birimi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110