YÜRÜYÜŞ/BİSİKLET YOLLARI

Ovacık-Klazomenai Parkuru

ETAP : 3

Rota 4: Ovacık- Klazomenai

 

Mesafe: 11 km

Süre: 3 saat 30 dakika

Başlangıç yüksekliği: 174 m

En yüksek yeri: 186 m

Bitiş noktası yüksekliği: 3 m

Zorluk derecesi: 1

 

Koordinatlar:

Başlangıç noktası GPS:   38°17'12.19”K / 26°47'31.52”D

Zirve noktası GPS:          38°18'13.22”K / 26°48'37.28”D

Bitiş noktası GPS:           38°21'33.03”K / 26°45'55.57”D

 

Parkura ulaşım: Konak'tan hareket eden araç, sahil yolunu takip ederek Güzelbahçe üzerinden veya İzmir - Çeşme otobanını takiben Seferihisar ayrımından çıkar. Seferihisar yönünde Bademler köyü sapağından girip köprüyü geçer geçmez sağa yönlendiren tabelayı takip ederek parkur başlangıcı olan Ovacık köyüne varılır. Konak - Ovacık mesafesi 42 km.

Toplu ulaşım için önce belediye otobüsü, metro ya da feribotla Üçkuyular'daki Fahrettin Altay (Üçkuyular) aktarma merkezine ulaşın. Buradaki semt garajından belediyenin 725 numaralı Urla otobüsüyle ilçe merkezine gidin. Buradan da 732 numaralı Seferihisar otobüsüyle Ovacık köy merkezine ulaşabilirsiniz.

 

Parkurun yapısı: Parkurun önemli bölümü arazi yolu, stabilize yol, kısa bir bölümü traktör yolu ve geniş patika olarak geçilirken yaklaşık 4 km'yi aşan bölümü ise -Klazomenai'nin İskele Mahallesi'nde olması nedeniyle- ne yazık ki asfalt yolu takip ediyor. Rota kısmen ormanlık ve makilik alanlardan, çoğunlukla zeytinlikler, ekili alanlar ve siteler arasından geçiyor. Son bölümü ise yerleşim alanı içinden sahile paralel uzanarak Klazomenai'ye varıyor. Parkurda yürümeyi planlarken sıcak yaz günleri mutlaka dikkate alınmalı.

 

Parkurun ayrıntıları: Ovacık köyü camisinin önünde Urla - Bademler asfalt köy yolunun karşısına geçiliyor ve kuzeye giden toprak yola giriliyor. Toprak yol yaklaşık 1 km sonra Yellice mevkiinde kavşakla buluşuyor. Sağdaki yoldan ayrılıp karşıya ve kuzeye, vadi içine doğru traktör yoluna giriliyor. Makilikler, zeytinlikler ve ormanlık alan takip ediliyor. Vadi tabanına inen parkur zaman zaman geniş patikaya dönüşerek sağ yamaçtaki Ege-Koop Dört Mevsim Konakları sitesinden gelen asfalt yolla birleşiyor. 200 m sonra üç yol kavşağında asfalttan ayrılan rota, kuzeye devam eden traktör yoluna giriyor. 350 m sonra traktör yolu bitiyor ve yeniden asfalt yola çıkıyor. Bu kez sağ yamaçtaki Dadaş Kent ve sırtın doğusundaki Çamlı köy yoluna çıkılmış oluyor. Bu yol sola doğru takip edildiğinde rotayı, doğruca İzmir - Çeşme otobanının altından geçiş veren menfeze götürüyor. Otoban geçiliyor, kuzeybatı istikametinde asfalt yol takip ediliyor. Otoban geçişinden yaklaşık 250 m sonra sağdaki baz istasyonları kavşağından sola dönülüyor. 60 m sonra, site solda kalacak şekilde, sağdaki Keklik Tepe'nin batı yüzü eteğinden uzanan toprak yola girilir. Toprak yolun sağında eski ve yıkık bir bina bulunuyor. Araziler arasından toprak yol takip edildiğinde 1350 m sonra 3300 numaralı sokak levhasına ulaşılıyor. Sera alanlarının bittiği noktada üç yol kavşağına varılıyor. Buradan sonra önce batıya, sonra kuzeye asfalt yol takip ediliyor; İzmir - Çeşme karayolundan karşıya geçilip asfalt yol takip ediliyor ve sahil yoluna iniliyor. Sahile paralel İskele mevkiine uzanan yol, yaklaşık 3.2 km sonra Klazomenai antik kentine ulaşarak parkuru sonlandırıyor.

 

Parkurun bağlandığı alternatif rotalar: Parkur Ovacık başlangıç noktasında Turgut - İhsaniye - Ovacık rotasına; Klazomenai antik kentinde ise İçmeler - Klazomenai (İskele) parkurlarına bağlanıyor.

 

Su kaynakları: Parkur üzerinde su kaynağı bulunmuyor. Ancak yerleşim yerlerinden temin edilir.

 

Kamp yeri: Ovacık köyü okulunun bahçesi çadır yeri olarak kullanılmaya uygun. Ancak muhtarlığı bilgilendirmek gerekiyor.

 

Alışveriş ve konaklama: Ovacık köyü ihtiyaçların karşılanması konusunda yetersiz kalabilir. Bu nedenle alışverişin Urla'dan yapılması, konaklama için de Urla merkez ve İskele Mahallesi'ndeki otel ve pansiyonların tercih edilmesi uygun.

 

Doğal ve tarihi değerler:

 

Limantepe: İskele'deki dünyanın bilinen ilk limanı Limantepe'de yürütülen su altı arkeolojisi çalışmalarında çıkarılan çanak çömlekler, M. Ö. 4. binlere tarihleniyor. Limanpete, Klazomenai'de ilk yerleşimin başlangıç tarihi hakkında bilgi veriyor.

 

Klazomenai: 12 İyon kentinden biri olan antik kent M. Ö. 6. yüzyıldan kalan, dünyanın bugünkü sistemle çalışan ilk zeytinyağı işliğine sahip.

 

Karantina Adası: M. Ö. 1200'lerde kurulan İyon kenti Klazomenai'nin kalıntılarına, İskele'nin karşısındaki Karantina Adası'nda da rastlandı. Adı, 9. yüzyılda salgın hastalıkların yayılmasını önlemeyi amaçlayan karantinalardan birinin burada kurulmasından geliyor. Tahaffuzhane binası 1865 tarihinde kuruluyor (38°22'26.87"K / 26°47'9.69"D). Makedonyalı komutan Büyük İskender'in ada bağlantısı için yaptırdığı yolun kalıntıları, günümüzdeki beton yola paralel uzanıyor.

 

İskele'de;

·         15. yüzyıldan kalma Yahşi Bey Camisi,

·         Şair Yorgo Seferis'in, otel olarak hizmet veren evi,

·         Urla'ya giden yolun sağında Yıldıztepe Şehitliği,

·         Deniz kıyısında otel ve restoran olarak hizmet verilen 1820 tarihli Batis'in Kahvesi,

·         Deniz kıyısındaki parkta Tanju Okan heykeli görülebilir.

 

En yakın sağlık kuruluşu:

Urla Devlet Hastanesi: 0 232 735 44 44 - 0 232 752 10 04

İskele'de eczaneler var.

Cankurtaran: 112

 

En yakın güvenlik kuruluşu:

İskele Polis Karakolu: 0 232 752 13 70

Urla İlçe Jandarma Komutanlığı: 0 232 754 10 30

Jandarma İmdat: 156

 

En yakın arama kurtarma birimi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS: 110

İşletmenizi bu haritada görmek istiyorsanız isletmekayit@yarimadaizmir.com adresine e-posta gönderiniz.